Ирак дава 48 часа на турските войски да напуснат

Ирак има право да прибегне до всички възможни мерки, включително да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, ако турските войски не напуснат страната в рамките на 48 часа, съобщава на неговия Twitter акаунт иракският премиер Хайдер Ал-Абади.

Според иракските власти, батальон турски танкове са навлезли в провинцията Наинава, Ирак, под претекст да подготовят народните бригади кюрдски бунтовници Пешмерга, борещи се срещу тероризма.

Иракските власти поискаха турските войски да се оттеглят незабавно от техните територии, като подчертаха, че "това е акт на враждебност и нарушение на международните норми и закони." От своя страна, ръководителят на Комитета по сигурност и отбрана на Ирак предупреди, че турската армия може да бъде нападната, ако не се оттегли.

Миналия петък, източник от сигурността в Турция съобщи за разполагането на войски за обучение на иракските войници близо до Мосул, град с над един милион жители, който е под контрола на ислямската държава от юли 2014 година.
Страните от коалицията срещу Ислямска държава, водена от Съединените щати са наясно, че Турция е разположила войски в Северен Ирак, но, според две длъжностни лица, цитирани от Ройтерс разполагането на турски войски не е част от усилията на коалицията.

Станете почитател на Класа