Започва ли мащабна военна операция на САЩ в Ирак и Сирия?

САЩ планират да изпратят 50 войници за специални операции и 100 командоси в Сирия и Ирак. Това решение поражда въпроси за това дали Барак Обама дава заден ход, след като каза, че "няма да има ботуши на земята" в тези две страни.

Според президента на САЩ Барак Обама, американският народ трябва да тълкува обещанието му, че няма да се прави "инвазия в стил Ирак, с батальони през пустинята." Въпреки това, колумнистът на вестник "The National Interest" МикаЗенко, казва, че е малко вероятно хората да изтълкуват погрешно ангажимента, повторен публично 16 пъти между 2013 и 2015.

"Очевидната причина всички президенти и висши държавни служители първоначално да минимизират мисията и ролята на американски военни интервенции, е да катализират вътрешната политическа подкрепа", казва авторът. "Това е така, защото проучванията на общественото мнение показват, че американците не подкрепят войните, за които вярват, че ще бъдат едностранни, дълги, кървави и скъпи".

По негово мнение, Обама просто следва примера на своите предшественици - първо минимизиране на военния ангажимент на САЩ, а след това постепенно го увеличава и одобрява нови мисии, докато продължава да казва, че няма разширяване на мисията, нито нарушение на предишни обещания ".

В заключение, Зенко се позовава на броя на терористите, който все още е малко или повече еднакъв от началото на ръководената от САЩ операция преди 16 месеца, което поставя въпроса дали стратегията на САЩ наистина работи.

Станете почитател на Класа