Ирак може да потърси помощ от Русия, след "турското нашествие"

Ръководителят на Комитета по сигурност и отбрана на парламента на Ирак, Хаким ал-Замили, заяви, че Багдад може да потърси помощ от Москва, след като Турция е нарушила суверенитета на страната чрез разполагане на войски на нейна територия.
"Възможно е скоро да поискаме директна военна интервенция от Русия в Ирак, в отговор на турското нашествие и нарушаването на нашия суверенитет", каза той пред Al-Araby Al-Jadeed.

Депутатът подчерта, че Турция е разположила свои войски в страната, без да уведоми правителството на Ирак. По-рано, Ал Замили заплаши Турция с военни действия, ако турските войници не напуснат Ирак веднага.

Стотици турски войници бяха разположени в района на Мосул в петък, за да обучават иракските войници. В отговор на това правителството на Ирак, представи декларация, в която описва инцидента като нарушение на суверенитета си и призова за незабавното им напускане. Също така, президентът на Ирак, Фуад Масум заяви, че разполагането на турски войски е "нарушение на нормите и международното право" и предупреди за възможно увеличаване на напрежението в региона.

Станете почитател на Класа