Този човек казва много опасни неща

На всички мюсюлмани да им бъде забранено да влизат в САЩ - това абсурдно искане на Доналд Тръмп доказа окончателно, че този човек е расист, подстрекател

и демагог. Няма ли кой да го спре?

 

 

По принцип с понятието "подстрекател" трябва много да се внимава. Но не и когато става дума за Доналд Тръмп. Според тълковния речник, подстрекател е човек, който настройва или насъсква хората срещу някого. А Доналд Тръмп прави точно това. И то от месеци насам.

Тръмп, подпалвачът

Първоначално Тръмп настройваше американските избиратели срещу мигрантите от Латинска Америка, преди всичко от Мексико. Откакто обаче терорът на "Ислямска държава" е водеща тема във всички медии, Тръмп насочи атаките си срещу мюсюлманите. Най-абсурдно е последното му искане: той настоява на мюсюлманите да им бъде забранено да влизат в САЩ.

Тази забрана, която би обхванала абсолютно всички мюсюлмани - туристи, мигранти и дори американски граждани, които изповядват исляма, е в пълно противоречие както с американската конституция, така и с всевъзможни международни норми. Затова и тя не може да бъде въведена, най-малкото от юридически съображения.

Въпреки това Тръмп нанася огромни вреди с това свое абсурдно искане. Настоявайки за въвеждането на тази забрана, той на практика обявява всички 1,5 милиарда мюсюлмани по света за потенциални терористи. А това е чиста проба расизъм и потъпква именно онези ценности и права, с които Америка се идентифицира.

Не само позорно, но и много опасно

Предложението на Тръмп е не само позорно, но и много опасно. С това свое искане той насърчава ксенофобските и антиислямски настроения сред части от американското общество и де факто прави услуга на ислямските екстремисти. Не е нужна много фантазия, за да си представим, че в една страна, в която толкова много хора притежават оръжие, подобни настроения лесно биха могли да прераснат в насилие. Още повече, че изявленията на Тръмп се радват на широко одобрение - въпреки цялата критика срещу него, повечето социологически проучвания го сочат като водещ кандидат на републиканците за президентските избори. Затова е крайно време медии, политици и граждани да се разделят със заблудата, че Тръмп е явление, което подобно на лошите кошмари все някога ще изчезне от само себе си.

Доналд Тръмп не е просто някакъв политически пакостник, който от време на време прави бели, но иначе е безобиден. Тръмп е подпалвач, който разполага с огромно количество пари, а междувременно и с подкрепата на достатъчно много радикални привърженици. Крайно време е този човек да бъде взет насериозно. И да бъде разобличен.
DW

Станете почитател на Класа