Руски учени създават невидим военен камуфлаж

Една група от руски учени е разработила камуфлажен материал, който позволява предмети, или дори човек, да се "сливат" с околната среда и да бъдат невидими дори за инфрачервените устройства за откриване.

"За да скриете обект от термовизионните устройства, трябва да има минимална разлика между излъчването на тялото и това на средата", обясниха изследователите от Държавния университет в Томск, създал тази иновативна разработка.

За да направят това, учените създадоха камуфлажна структура от три слоя, с отразяваща сила приспособяваща се към всяка среда. Вътрешният слой е съставен от топлоизолационен материал, който намалява топлинното излъчване от обекта. Междинният слой е направен от материал с охлаждащи свойства, а външният слой е с компоненти целулозно-ацетатни мембрани и наночастици. Именно последният слой е този, който осигурява необходимия минимум разлика в излъчването и има устойчивост на топлина до 150 градуса по Целзий.

При тестовтее се доказа, че камуфлажният материал има маскировъчни свойства в широк инфрачервен спектрален диапазон. Ето защо, топлинно излъчващите обекти могат да бъдат защитени от системите за откриване, които използват естествено или изкуствено осветление. Изследователите отбелязват също така, че изобретението ще има голямо търсене за производство на военни униформи.

Станете почитател на Класа