Протестиращи блокират улиците на Чикаго, искат оставката на кмета

Стотици хора са блокирали улиците с протестно шествие в американския град Чикаго. Протестиращите поискаха оставката на кмета Рам Емануел, виновен според тях за много случаи на полицейско насилие.

Протестиращите парализираха центъра на Чикаго, настоявайки кмета Рам Емануел да напусне поста си. Малко преди това той публично се извини за случая на полицейско насилие през октомври 2014, прекъснал живота на Лакуан Макдоналд, афроамериканец тийнейджър на 17 години, след като агентът Джейсън Ван Дайк го простреля 16 пъти, според Rise News.

Чикагската полиция пусна видео на инцидента миналия месец, една година след убийството. Мудността на полицията да представи записа възмути черната общност в Чикаго и доведе до протести, започнали на 10 декември.

"Разбирам, че хората ще бъдат ядосани и искат да протестират, когато видят това видео," каза Емануел пред репортери по време на пресконференция.

Говорейки за семейството на Макдоналд, кметът каза: "Те призоваха за спокойствие, да се протестира мирно."
Ван Дайк, на 37, стана първият дежурен полицай в Чикаго обвинен в убийство първа степен. Миналия месец той е бил задържан без право на гаранция в съда.

Станете почитател на Класа