Меркел - момичето от първа страница

Знаете ли кои хора бяха избрани от списание "Тайм" за личност на годината през 1938, 1942 и 1979? И кой е на второ място тази година? Така започва критичният коментар на Ф. Щайнер по повод новата титла на Меркел.

 

 

Знаете ли кои хора бяха избрани от списание "Тайм" за личност на годината през 1938, 1942 и 1979? А забелязахте ли кой е на второ място след Ангела Меркел тази година? Ако съберем накуп тези личности, ще се получи една чудно хубава галерия от ужасяващи персонажи: Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, аятолах Хомейни и лидерът на т.нар. "Ислямска държава".

Така става кристално ясно, че "Тайм" отличава не просто хора, вършещи добри и благородни дела. Не, изборът пада най-вече върху онези, които – според оценката на редакцията – са оказали най-голямо влияние върху хода на световната история. Както положително, така и отрицателно.
Канцлер на свободния свят?

Разбира се, журито казва, че Меркел е извършила само добри дела. И увенчава тази своя констатация с почетната титла "Канцлер на свободния свят", с която удостоява Ангела Меркел на корицата на новия си брой. В патетичната си аргументация списанието я изкарва почти светица. В нея иде реч за "несломим морален лидер на цял един континент" - по време на украинската криза, на гръцката криза, покрай приемането на безброй бежанци, както и в борбата срещу тероризма след атентатите в Париж. Има дори и оценки за личната ценностна система на пасторската дъщеря: "човещина, доброта и толерантност". Но дали под тези оценки биха се подписали примерно и гръцките пенсионери и безработни?

Любимият ми пасаж от аргументацията обаче е следният: "Рядко се случва да наблюдаваме как един лидер отхвърля предишната си, затормозена идентичност". За съжаление обаче така и не разбираме кой точно от какво е бил затормозен. Дали пък "затормозените" не са тъкмо онази групичка добре печелещи, ляво либерални умници в една страна, която не е приела нито един бежанец? Защото в Германия доверието на избирателите към Ангела Меркел бързо се топи. И затормозени са най-вече германските градове и общини, които са принудени да приемат все повече и повече бежанци, без изобщо да знаят къде да ги настаняват. Но ние въпреки това ще се справим, казва канцлерката.

На много съседни на Федералната република страни старата, предвидимата Германия всъщност им беше доста по-симпатична, отколкото днешната велика сила по Меркелов образец. Да, германската дипломация тази година не се отличи с умението да балансира - нито в политиката спрямо Гърция, още по-малко пък в кризата с бежанците. Унгарският премиер Орбан обвини федералната канцлерка в "морален империализъм" – и това обвинение намира все повече последователи. Самата Ангела Меркел обаче очевидно не обръща никакво внимание на критиките срещу собствения й курс. В резултат: през декември 2015 година ЕС е дееспособна общност вече само на хартия. Нима доброто ръководството изглежда по този начин?

Важното е "Тайм"да се продава добре?

За редакцията на списание "Тайм" това обаче явно не е проблем. Както вече стана дума, тяхното жури вече е избирало какви ли не хора за личност на годината. Нюйоркските журналисти май се интересуват единствено от това в края на годината да пуснат брой с добър тираж. Пък и – в интерес на истината – няма как да отречем, че великият обществено-политически експеримент на Ангела Меркел е някак си вълнуващ. Е, откъм отсрещния бряг на Атлантика могат да го наблюдават доста по-спокойно, отколкото ние тук, в сърцето на Европа.

DW

Станете почитател на Класа