Играта на Камерън

Брюксел и Лондон накрая ще се разберат. А исканите от британския премиер реформи в ЕС, за да остане Обединеното кралство част от общността, реално няма да навредят на никого в Европа, пише Николас Бусе във ФАЦ.

 

Този цирк ще продължи още няколко седмици. В преговорите в Брюксел за британското членство в ЕС на масата ще бъдат слагани различни аргументи и предложения, а британското правителство ще уверява, как всичко това е прекрасно, но за съжаление - недостатъчно.


После ще се преговаря отново, за да могат британците да видят как техният премиер се бори като лъв срещу тъмните сили в ЕС. А британската преса ще може да хвали неговите героични дела.

 

Възможно е дори Дейвид Камерън да заплаши с прекратяване на преговорите. Това много би се харесало на публиката. Кулминацията ще бъде една среща на върха, преди която ще изглежда, че нещата отиват на провал. Съответно британският премиер ще се покаже пред телевизионните камери истински загрижен, но с твърдо и решително изражение на лицето.

 

Ще има хепиенд

 

Накрая играта ще свърши както е планирано - с компромис. Но тъй нареченото съгласие реално няма да навреди на никого в Европа. Много европейски правителства също желаят да спрат злоупотребите със социалните плащания. Всичко останало е само димна завеса - за британските избиратели.

 

 

Николас Бусе, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа