Доклад на ЕС: Гърция грубо нарушава правилата за охрана на границите

Гръцките власти са допуснали най-груби нарушения на правилата за охрана на външните граници на Европейския съюз при проверката и регистрацията на мигранти. Това се казва във вътрешен доклад на ЕС. Части от документа са публикувани във вчерашния брой на „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ /ФАЗ/. Инспекторите са посетили от 10 до 13 ноември гръцките острови Хиос и Самос с цел проверка на пунктовете за регистрация на нелегалните мигранти. Техният отчет съдържа цял списък с нарушения при приема и регистрацията на мигрантите. В документа се говори за липсата на наблюдение на морската граница, недостатъчния брой патрулни кораби, което не е позволявало на бреговата охрана да открие лодките на каналджиите, транспортиращи мигрантите, отсъствието на директна връзка с турската брегова охрана. Не са взимани отпечатъци от мигрантите Инспекторите на ЕС също така са установили, че при регистрирането на мигрантите гръцките власти не са сканирали пръстовите им отпечатъци и не са изпращали резултатите в общата база данни на ЕС Eurodac, както повеляват общите правила за работа на миграционните служби в Евросъюза. Два от четирите скенера на остров Хиос не работят, а другите два не са били включени към интернет, посочва докладът.

Проверката на паспортите и сверяването на техните номера с Шенгенската информационна система SIS и с базата данни на Интерпол също не се е правела както трябва, се подчертава в документа. По-късно бе установено, че двама бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“, отговорни за кървавата баня в Париж на 13 ноември, са проникнали като бежанци на територията на ЕС през гръцкия остров Лерос. При това номерата на паспортите на двамата джихадисти са фигурирали в базата данни на SIS Гърция има три месеца Авторите на доклада са достигнали до извода, че гръцките власти не са анализирали „рисковете, свързани с проникването на бойци на терористични организации“ на територията на ЕС. Създава се впечатлението, че Атина не познава концепцията за охрана на границите на ЕС, защото случващото се на нейните острови едва напомня защитата на границите, категорични са европейските инспектори. „Гърция по най-сериозния начин е нарушавала своите задължения за защита на външните граници на ЕС“, се казва в заключение. В резултат на този документ се разгоря дискусия в ЕС за възможното по-нататъшно участие на Гърция в Шенгенското споразумение, пише ФАЗ. Австрийският вътрешен министър Йохана Микел-Лайтнер заяви в интервю за „Велт ам Зонтаг“ от 24 януари, че въпросът за изключването на Гърция от Шенген трябва да се обсъди открито, „ако правителството в Атина най-накрая не предприеме действия за охрана на външните граници“.

На Атина са дадени три месеца, за да промени кардинално ситуацията. След изтичането на този срок инспекторите на ЕС отново ще посетят Гърция с цел проверка, за да установят дали Атина спазва шенгенските правила на своята външна граница. Решението за това е било взето на 25 януари на срещата на вътрешните министри на страните-членки от ЕС в Амстердам. Ако бъде установено, че Гърция нарушава Шенгенския кодекс за границите, това може да доведе до нейното временно изключване от Шенгенската зона. /БГНЕС

Станете почитател на Класа