Супермен на кормилото: руски пилот спаси 346 души в Доминиканската република

  • Един обикновен и скучен самолетен полет през Атлантическия океан в крайна сметка се превърна в опасно приключение. 15 минути след излитането, един от двигателите на Боинг 777-200 на авиокомпания Orenair се запали на височина от близо 5000 м, съобщиха руските медии.

    Самолетът, който връщаше стотици руски туристи от Пунта Кана в Доминиканската република, в Москва, Русия, трябваше да направи полукръг над океана и да се върне на летище Пунта Кана. Благодарение на професионализма на екипажа и решителността на пилота да се върне на летището и да кацне аварийно трагедията бе предотвратена. За щастие, никой не бе наранен.

    За да се направи това е било необходимо да се изхвърли в полет почти цялото гориво и да се опита да се загаси пожара в двигателя. С опасност от експлозия във всеки момент, под паникьосаните викове на 346 пътници на борда, руският пилот остана спокоен и успя да се приземи безопасно.

    "Въпреки, че самолетите са подготвени да реагират добре на подобни ситуации, да се пилотира един самолет с тези размери с един горящ двигател, е невероятно трудна маневра", каза пилотът на авиокомпания Orenair по време на интервю след приземяването.

Станете почитател на Класа