Златото и петролът счупиха рекорд от деветнадесети век

  • Цената на златото в четвъртък счупи рекорда от последните 7 години, нараствайки с 4,1% до $ 1,263.47 за тройунция (31.1 грама). Цената на златото расте почти непрекъснато от началото на тази година, което отразява несигурността сред инвеститорите, които прибягват към златото, когато няма доверие в други активи.
    Преди малко повече от два месеца, тенденцията бе противоположна, златото през декември 2015 достигна минимум от 6 години.
    Въпреки, че сегашната цена е далеч от върховете от септември 2011 г., когато струваше почти $ 2000, златото също счупи друг исторически рекорд: една унция злато сега струва колкото около 40 барела суров петрол за първи път от 1892 г., съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на данни от Deutsche Bank.
    Това се дължи главно на срива в цените на петрола, намалели с почти 75% от юни 2014 г. В края на деветнадесети век цената на петрола също е била много ниска, поради свръхпроизводство.
    Връзката между цените на петрола и златото може да служи като индикатор за нагласите на инвеститорите, като в този случай това показва, че те не разчитат на икономически растеж и спират да купуват петрол, насочвайки се към златото.

Станете почитател на Класа