Историческата среща между Папата и Руския патриарх

  • За първи път в историята се проведе среща между папа и патриарх. Историческото събитие се състоя в Куба, където Руският православен патриарх Кирил и папа Франциск се събраха на международното летище Хосе Марти в Хавана.

    "Най-накрая", коментира папата докато ги въвеждаха от различни врати в салона на летището. "Ние сме братя", добави той. Приматите на двете църкви си размениха целувки и прегръдки, преди да започне заседанието.

    След два часа разговори, "срещата на Милениума" приключи с подписването на съвместна декларация.

  • "Прекарахме два часа в открит братски разговор с пълно разбиране на отговорността на нашите църкви и нашите вярващи, за бъдещето на християнството и бъдещето на човешката цивилизация," подчерта патриарх Кирил след подписване на декларацията. "Днес двете църкви могат да работят активно заедно за защита на християните по целия свят, да работят заедно с цялата отговорност, така че да няма войни и навсякъде човешкия животда бъде уважаван", добави той.

    "Ние говорихме за нашите църкви и се съгласихме, че единството става с ходене," отбеляза междувременно папа Франциско. "Оценявам смирението на Негово Светейшество, братско смирение и добрите му пожелания за единство", добави той.

    "Ние излизаме с поредица от инициативи, които са жизнеспособни и могат да бъдат реализирани", каза папата. "Аз не искам да си тръгна, без да изразя сърдечни благодарности към Куба, към великия кубинския народ и неговия президент, тук присъстващ. Ако това продължи, Куба ще бъде столица на единството", каза папата.

    "Днес е ден на благодат. Тази среща с патриарх Кирил е дар от Бога. Молете се за нас", написа Франциск в своя Twitter.

Станете почитател на Класа