Какво крие военното разгръщане на Саудитска Арабия в Сирия?

  • Потвърденото от турския външен министър Мевлют Чавушоглу разполагане на въоръжени сили на Саудитска Арабия в турска военна база, породи слухове сред международните анализатори. Те подозираат политическа маневра на две влиятелни сили,които губят почва в Сирия, пише The Independent.
    "Турция и Саудитска Арабия може да започнат сухопътна операция", призна Мевлют Чавушоглу, който подчерта необходимостта и двете страни да развият "цялостна стратегия за резултати в борбата срещу терористите на ислямската държава".
    Според вестника, това изглежда да има по-малко общо с Ислямска държава, отколкото с реалността, че сунитските бунтовници, подкрепяни от Саудитска Арабия и турците, бързо губят позиции в Сирия от силите на Башар Асад, подкрепяни от руските въздушни атаки, ирански доброволци и ливанската групировка Хизбула.
    Въпреки това, министърът на отбраната на Саудитска Арабия и очевиден наследник на трона, принц Салман бин Мохамед, не е направил коментар по отношение на евентуална сухопътна инвазия, по време на представянето на военните планове на страната му в Сирия в четвъртък на срещата на върха в централата на НАТО в Брюксел.
    И Риад и Анкара не възлагат големи надежди на трайността на текущото примирие в Сирия, което е пречка за предполагаемите им планове да действат в страната. Една от основните им цели е да атакуват сирийската кюрдска милиция YPG (Единици за народна защита), съюзник на турските кюрди от ПКК - врагове на Анкара. Изпращането на саудитски войски в Турция не предполага предстоящо нашествие, но не може да се изключи тази възможност, заключава "Индипендънт".

Станете почитател на Класа