Революционен тест може да открие рак за 10 минути

  • Учени от Държавния университет на Калифорния работят по революционен тест, който само за 10 минути ще бъде в състояние да открива рак чрез слюнката, съобщава "The Telegraph".

    Дейвид Уонг, професор по онкология в университета, казва, че е възможно да се установи ДНК на тумора, когато тя се движи в телесните течности: методът е известен като течна биопсия. Изследователят твърди, че една-единствена капка слюнка съдържа достатъчно данни, за да се осигури окончателна диагноза на рака.

    "Ако има признаци на тумор в кръвта или слюнката на човек, този тест, ще ги намери", каза д-р Уонг. "В бъдеще, може да има възможност да се открият много видове рак едновременно", добави той.

    Иновативният тест е почти 100 процента точен, неинвазивен, а е толкова прост, че може да се направи директно у дома или в лекарския кабинет, докато пациентът изчаква. Също така ще бъде евтин: цената ще бъде около $ 20. Въпреки това, той все още трябва да мине през клинични изпитания и одобрението на администрация на САЩ по храните и лекарствата, така че не се очаква в продажба преди 2020 г.

Станете почитател на Класа