Ауровил, най-странният град в света

Малкият град Ауровил, на десет километра от град Пудучери, в щата Тамил Наду, Индия, е основан през 1968 г. от французойката Мира Алфаса, по-известна като Майката, която е ученик на Шри Ауробиндо, философ, поет и защитник независимостта на Индия.

Целта е бил градът да се използва като място, където човешките отношения, обикновено основани почти изцяло на съперничеството и борбата, да бъдат заменени от такива на съвършенство, сътрудничество и братство.

Бившият индийски премиер Индира Ганди е описала Ауровил като "впечатляващ проект, който въплъщава хармонията на различни култури и разбирането за това каква трябва да бъде средата за духовно израстване на човешките същества".

При откриването на града са присъствали представители на 124 държави и 23 индийски щата.

Според преброяването от 2014 г., Ауровил е дом на повече от 2300 души, от които две трети са родени в Индия, Германия и Франция.

Едно от основните правила на града гласи: "Нито една политическа, религиозна или духовна организация не трябва да използва Ауровил за да конвертира хора в друга вяра или да привлича последователи."

В Ауровил не съществуват политически партии, защото това е забранено. Също така няма частна собственост, като земята и активите принадлежат на Фондация Ауровил, чиито членове са назначени от правителството на Индия. Местните жители избират Работния комитет за решаване на административни въпроси и формират Асамблея на резидентите, където всеки може да се изразява в полза на един или друг въпрос. Това е отворен град, който може да приеме гражданин на всяка държава.

Станете почитател на Класа