Защо Канада ликвидира своите златни резерви?

Канада продава последните си златни резерви, като от повече от 1000 тона през 60-те години в страната, в края на 2015 г. са останали само 3, а сега има по-малко от един тон. Що се отнася до паричната стойност, ако през 2015 г. резервите в този метал са били на стойност повече от $ 100 милиона, в понеделник, на 8 февруари те бяха вече само за 19 милиона.

В момента, притежаваното от Канада злато възлиза на по-малко от 0,1 на сто от общо 82.600 милиарда международни резерви на Канада. За сравнение, в края на 2015 г., САЩ разполагат с 8133 тона злато, отговарящи на повече от 72 на сто от валутните им резерви.

Тази тенденция не е изненадваща, тъй като нито една страна днес не използва златния стандарт. "Решението да се продаде златото не е свързана с конкретна цена и златните продажби са реализирани в продължение на дълъг период от време и по контролиран начин," каза Дейвид Барнаби, говорител на Министерството на финансите, пред CBC News.

Също така, той обясни, че продажбите на злато са част от политиката за диверсификация на портфейла, която е свързана с продажбата на "материални стоки, като златото, и инвестиране в лесно търгуеми финансови активи, които имат обширни пазари от купувачи и продавачи. "

Станете почитател на Класа