Пекин инсталира противовъздушни ракети в спорния архипелаг в Южнокитайско море

  • Китайската армия разположи съвременни ракети земя-въздух на остров Уди (претендиран от Тайван и Виетнам) в спорния архипелаг във водите на Южнокитайско море. Според Fox News, информацията е била проверена от сателитни снимки на ImageSat International. На тях се виждат две батареи, всяка оборудвана с по четири ракети и радарна система, пристигнали на острова миналата седмица.

    Според правителствен източник от САЩ, изображения вероятно съответстват на ПВО системата HQ-9, производна на Руската S-300 система, аналогична на американската Patriot, с обхват от 200км, способна да неутрализира граждански и военни въздухоплавателни средства.

    Министърът на външните работи на Китай Уан Йи, нито потвърди, нито отрече това на пресконференция, в която той каза: „вярвам, че това е опит от някои западни медии за създаване на новини".

    Нарастващата милитаризация на архипелага може да бъде свързана с инцидента, при които разрушителят от САЩ USS ​​Къртис Уилбър, е навлязъл незаконно в териториалните води на Китай на 30 януари.

Станете почитател на Класа