Златото отново да се превърне в основна валута в света

  • Книжните пари не винаги са имали високата стойност, която им отдаваме сега или ролята на главен двигател на търговията. В действителност, по-голямата част от последните 2500 години, те са считани като временна алтернатива на истинските пари: златото и среброто. Според инвестиционния стратег Хенри Хюит в статия за уебсайт Oilprice.com, вече е време инвеститорите да се попитат: Наистина ли е отминала ерата на злато? Може ли хартиената валута да запази стойността си, когато всички централни банки се опитват да печатат толкова пари, колкото могат?

    В наше време, освен пари на хартиен носител, ние имаме и електронните пари, а напоследък и криптовалути. Но това, което не се е променило, е, че всички видове валута, трябва да представляват ценност в един свят, достигнал до точката, в която изглежда имаме на разположение повече неща, отколкото наистина са необходими.

    Според Хюит, пазарът е достигнал нов връх в своето развитие: на тавана на дълга. За да обясни, експертът цитира "Ню Йорк Таймс: "Под повърхността на световната финансова система стои голям проблем . Доказателство за това, че световната икономика е в трудна ситуация, са ниските - нула или отрицателни - лихвени проценти по целия свят. Това означава, че инвеститорите са толкова притеснени, че биха предпочели да плащат на правителството или на институция за привилегията да дават пари назаем, вместо да ги държат в местна банка“.

    В резултат на това, анализаторът вярва, че е време да се върнем към златото и да загърбим книжните пари и криптовалутите.

 

Станете почитател на Класа