S-300 и S-400 създават "забранени зони" за американските атаки

  • След продължителни преговори, Русия обяви, че започва да снабдява Иран със системи за противовъздушна отбрана S-300, което е причинило паника на Запад, казва политическият аналитизатор Гернот Крампер, в статията си за германското списание "Щерн". Според него, доставката ще отбележи "края на една ера на безрискови въздушни удари", тъй като ще създаде недостъпни зони за западните ракети.

    Авторът обяснява, че технически това е отбранително оръжие, което Иран може да използва не за да атакува съседите, а за да защити своята територия от атака от въздуха, сваляйки самолети, ракети, крилати ракети и вражески хеликоптери в рамките на 200 километра.

    На западните военни не се харесва факта, че тези системи за отбрана създават "забранени зони" за техните атаки, не само в Иран, но и в други части на света, където Русия доставя оръжия, отбелязва анализаторът. Генералният секретар на НАТО, Александър Вершбоу, по време на конференцията по сигурността в Мюнхен назова тези области "най-голямото предизвикателство" пред Алианса.

    Според Крампер руската активност на пазара на оръжия ще доведе до появата на все повече и повече "забранени зони", които първо ще усетят силите като САЩ, които се стремят да разширят своето военно присъствие по целия свят. Вашингтон, като "класически пример на военна сила" държи контрола над моретата чрез 11 групи самолетоносачи, но с руските системи за противовъздушна отбрана, ерата на американската сила постепенно остава в миналото.

Станете почитател на Класа