Европейското командване на САЩ. е готово да "се бори и да спечели срещу Русия, ако е необходимо"

Филип Брийдлав, командир на силите на НАТО в Европа, заяви, че американските сили в Европа са готови да "се борят и спечелят срещу Русия, ако е необходимо", но САЩ няма да увеличат войските си на Стария континент до нивата от Студената война, съобщава РИА Новости.
"Ние няма да се върнем назад, това не е студена война”, каза той по време на изслушване пред комисията по въоръжените сили на Конгреса на САЩ. Въпреки това, генералът подчерта, че САЩ и Европейска инициатива на НАТО ERI, се връщат към позицията на възпиране на Русия, след 20 години на опити да се създаде партньорство.
„Русия е избрала да стане враг на САЩ и НАТО и сега представлява заплаха за Европа“, каза Филип Брийдлав в същата реч. Той обвини Русия, че се опитва да "пренапише правилата" на договорните отношения на международната сцена. Според него, „Русия смята САЩ и НАТО за ограничители на своите стремежи."
Той също така добави, че САЩ проучват възможността за сдържане на Русия в Арктика. Генералът не е посочил как планира да направи това, но каза, че САЩ имат нужния потенциал за това.

Станете почитател на Класа