Сноудън обяснява защо да не се доверяваме на Microsoft

  • Бившият служител на ЦРУ и NSA Едуард Сноудън, на конференцията Free Software на Фондация LibrePlanet 2016, чрез видеоконферентна връзка от Русия, е препоръчал да се използва безплатен софтуер с отворен код, за защита на личните данни и сигурност.

    Сноудън обясни, че преди три години е успял да извади на светло тайните проекти за масивно наблюдение на правителството на САЩ, само с помощта на свободен софтуер и даде висока оценка на програмите и системите Debian, Tails и Tor.
    "Не използвах уреди на Microsoft, когато бях в оперативна фаза, защото не може да им се доверите. Не може да бъдете сигурен, че компанията не е оставила задна врата, която да позволи държавно наблюдение“ каза той. Той също така подчерта, че от технологичните гиганти днес, Microsoft е този, който най-много си сътрудничи с правителството на САЩ

    Също така, Сноудън аплодира твърдостта на компанията Apple срещу правния натиск от страна на ФБР да изработи "софтуер" за да проникна в iPhone на един от авторите на клането в Сан Бернардино. Въпреки това, Сноудън заяви, че като цяло, технологичните компании не правят достатъчно, за да защитят личния живот на своите потребители.

Станете почитател на Класа