Семейство Рокфелер изтегля активите си от петролни компании и въглища

Семейният фонд Рокфелер съобщи в сряда, че ще изтегли своите инвестиции в изкопаеми горива "възможно най-бързо", добавяйки, че ще деинвестира капитала, поддържан до сега в Exxon Mobil Corp, с аргумента, че компанията, свързана със семейното богатство, е заблудила обществеността за рисковете от изменението на климата.

Въпреки, че само малка част от активите на фонда са инвестирани в изкопаемите горива, обявяването има голямо значение, тъй като преди век Джон Д. Рокфелер направи състояние чрез Standard Oil, предшественик на Exxon Mobil. Организацията заяви, че също ще се освободи от своите инвестиции във въглища и петролни пясъци в Канада, съобщава Reuters.

Като се има предвид опасността за оцеляването на човека и природните екосистеми, "не съществува разумна причина за компаниите да продължат да търсят нови източници на въглеводороди," заяви семейство Рокфелер в писмо, публикувано на уебсайта им.

През 2014 г. Рокфелер Brothers фонд, друг фонд на богатото семейство, който разполага с $ 860 милиона, обяви, че ще се присъедини към 11 други компании, решили да се откажат от инвестиции във въглища и катранени пясъци.

Станете почитател на Класа