Защо толкова много двойки братя стават терористи?

  • Двама от терористите, които взривиха бомби в Брюксел, Халид и Брахим Бакрауи, бяха братя. Това е най-новият пример в поредицата от двойки, които са участвали в религиозния екстремизъм. Това е "напълно естествено явление, което се случва, когато тесните връзки на детството се изкривяват", казва психиатърът и бивш агент на ЦРУ, Марк Сагеман, съобщава AFP.

    През 2003 г., един от първите хора, които идентифицират това явление е той, който казва, че когато човек е малък, "развива своята социална идентичност, като говори с този най-близко до себе си -обикновено братя и приятели“. Това явление той нарича "активиране на социалната идентичност".

    По тази причина, "в джихадистките групи има много братя и, понякога, сестри и приятели от квартала, защото те са израснали заедно и са си създали измислени идентичности като защитници на исляма. В резултат на това, те се радикализират и взаимно се подкрепят".

    Това е същото явление, което се случва при уличните банди "защото е необходимо много по-малко промиване на мозъка или индоктринация ".

    "Влиянието е двупосочно и заключено в един вид психична обърканост, защото този процес е ирационална част от съдаването на фиктивна, въображаема идентичност.“

Станете почитател на Класа