Русия и САЩ: „Ще продължим да търсим заедно решения на глобалните проблеми"

Русия и САЩ са постигнали няколко споразумения: за мира в Сирия и за борбата срещу тероризма, особено в Близкия изток и Северна Африка, обяви руският външен министър Сергей Лавров в края на срещата с американския си колега Джон Кери. И Лавров и Кери признаха, че преговорите са били продуктивни и че двете страни ще продължат да работят заедно за решаване на кризата в Сирия.
Двете страни са се договорили да продължат да координират своите действия, за да се разшири режима за прекратяване на огъня в Сирия. Основните цели в Сирия са да се предотврати използването на неконвенционални оръжия, улесняването на хуманитарен достъп до блокираните участъци и допълнителните мерки, за освобождаване на военнопленници.
Но най-важното споразумение с Лавров е "активиране на усилията за политическия процес", който трябва да приключи с постигане на споразумение между сирийците. "Всеки знае защо кюрдите още не могат да бъдат поканени да участват с всички права в преговорите за Сирия," каза Лавров, имайки предвид политиката на Турция срещу кюрдите. "Така че днес сме се договорили за увеличаване на натиска " страните в преговорите за Сирия да спазват Женевските споразумения и решенията на Съвета за сигурност на ООН”.
По време на срещата бяха обсъдени и други актуални въпроси, като например ядрените и ракетни изпитания, проведени от Северна Корея. Руският външен министър подчерта, че тези тестове "не могат да служат като претекст за повишаване на военната дейност" на САЩ в региона.
Руският външен министър също така разгледа въпроса за Либия след намесата на НАТО, която се превръща в "черна дупка", през която започва трафик на оръжие. Лавров също така заяви, че Либия е станала "фокус на престъпна контрабанда на имигранти към Европа."
Що се отнася до Украйна, Лавров каза, че въпреки "някои нюанси" Русия и САЩ "нямат несъответствия по необходимостта да се изпълняват споразуменията от Минск, включително в директен диалог на Киев с Донецк и Луганск ".
И накрая - Русия и САЩ са решени да се сложи край на ислямска държава.

Станете почитател на Класа