Северна Корея заплашва САЩ и Южна Корея с ядрена война

Северна Корея приведе своята армия в готовност да нанесе превантивен ядрен удар в отговор на враждебните действия на САЩ.

 

 

 

 

 

Това заяви външният министър на страната Ли Су Йон в интервю за агенция ТАСС.

 

„В отговор на развилнялата се истерия на САЩ за подпалването на ядрена война ние приведохме формата на военно реагиране на нашата армия във формат за нанасяне на превантивен удар и категорично заявяваме за готовността си да нанесем превантивен ядрен удар“, гласят писмените отговори, дадени от министъра на ТАСС.

„С една дума Корейският полуостров е изправен пред дилема – термоядрена война или мир“, заяви министърът.

 

“В отговор на безразсъдните враждебни попълзновения и откровената ядрена заплаха на САЩ ние още повече ще засилваме отбранителната способност на държавата, чието ядро са ядрените сили. Занапред скоростта на развитие на нашите ядрени сили ще зависи от действията на САЩ и промяна на отношението към нас”, гласят още писмените отговори на министъра.

 

КНДР тръби, че може да нанася ядрени удари по цели в Южна Корея по американските военни бази в Азиатско-Тихоокеанския регион, както и по континенталната част на САЩ.

 

Последните месеци зачестиха съобщенията, че Пхенян създава и дори вече е създал ядрено оръжие, най-вече мини ядрени бомби, за което настоявал лидерът Ким Чен Ун. Съвсем наскоро Южна Корея предупреди, че Северът всеки момент може да извърши пети поред подземен ядрен опит. На 15 март Пхенян обяви за намерението си да извърши в близко време нови изпитания на ядрени бойни глави и балистични ракети. В началото на февруари КНДР изстреля ракета-носител със спътник, а на 6 януари Пхенян проведе четвъртия за 10 години ядрен опит. В КНДР твърдят, че ядрения опит „бил осъществен за целите на самоотбраната“ в отговор на враждебната политика на САЩ, а изстрелването на спътника – „за изследване на Космоса за мирни цели“.

 

Както вече беше съобщено, от началото на тази седмица Южна Корея и САЩ започнаха съвместни военни учения с участието на 300 000 южнокорейски и 17 000 американски войници, които тренират за провеждането на операции с цел унищожаването на севернокорейското ръководството в случай на война

Станете почитател на Класа