Гузна ли е Анкара заради ИД?

Известно е, че дълго време Турция подкрепяше противниците на сирийския президент Асад. И може да не се окажат съвсем безпочвени съмненията, че Анкара е правила тайни сделки с "Ислямска държава".

 

 

 

 

 

Петима души загинаха при самоубийствения атентат на най-оживената търговска улица в Истанбул. Ден по-късно правителството в Анкара съобщи, че атентаторът е идентифициран: става дума за роден през 1992 г. турски боец на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). "Разследването показва, че терористът е бил във връзка с терористичната организация ИД", заяви турският вътрешен министър Ефкан Ала пред журналисти в Анкара.
Този атентат, както и извършеният в началото на януари, при който близо до "Синята джамия" загинаха осем германски туристи, е още един сигнал за това, че т.нар. "Ислямска държава" причислява към враговете си и Турция. От близо година и половина страната участва в антитерористичната коалиция срещу ИД. И оттогава за джихадистите тя е част от западния съюз, с който те са във война.

 

"Ислямска държава" извършва атентати в Турция от лятото на миналата година. През юли 2015 г. в източния турски град Суруч, разположен на десет километра от сирийската граница, самоубийствен атентатор се взриви, загинаха 34 души - главно млади хора. Според турското правителство, и за този атентат носи отговорност ИД.

Противоречиво отношение

 

Дълго време отношението на Турция към ИД беше двойствено. Турското правителство разглеждаше джихадистите като инструмент за намеса в сирийската гражданска война. "Целта на Турция беше да подкрепи онези сили в Сирия, които са срещу президента Башар Асад", поясни в средата на януари пред списание "Шпигел" ислямоведът Вилфрид Бухта. "Много вероятно е Турция да е подкрепила тайно ИД - например логистично", казва Бухта.

Няма точни данни колко голяма е била тази подкрепа. През януари 2014 г. турската полиция тайно изпрати близо до сирийската граница товарен автомобил с тежко военно оборудване. Турското правителство отхвърля обвиненията, че пратката е била предназначена за ИД, и твърди, че е подкрепа за съюзените с Турция тюркменски бойци.

 

Нелегални сделки с ИД

 

Предизвикателство за турската държава: тъй наречената "Ислямска държава"

 

Към Турция неведнъж са били отправяни обвинения, че е замесена в нелегални петролни сделки с ИД. "Турция е основният купувач на петрол, откраднат в Сирия и Ирак от джихадистите от ИД", заяви тези дни в Москва руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов. "Според наличните сведения, в тези сделки са замесени и политическото ръководство на страната, и лично президентът Ердоган и неговото семейство", допълни той. Повече подробности обаче не бяха съобщени.

 

САЩ защитиха Турция срещу тези обвинения. Но има доказателства, че турски частни лица са замесени в нелегалните петролни сделки с ИД. Изследване на университета Гринуич цитира данни за подобна дейност - особено в турското пристанище Джейхан, Южна Турция.

 

Дълго време млади попълнения от Европа за ИД преминаваха през Турция на път за Сирия. Контролът по граничните пунктове доста време беше занижен. По тази причина е трудно категорично да се каже кой по каква причина е отивал в Сирия. Граждани на ЕС обаче можеха безпрепяствено да пътуват за Сирия през Турция, както и, отново през Турция, да се връщат оттам, посочва в книгата си "Ислямска държава" ислямоведът Бехнам Т. Саид.

Идеологическо родство

 

Под въоръжена охрана: германското консулство в Истанбул

 

Не е уместно Турция да бъде обвинявана в подкрепа за ИД, пише публицистът Мустафа Акиол на сайта на телевизия Ал Джазира. Може обаче да се твърди, че Турция доста време е подценявала опасността, произтичаща от "Ислямска държава". Отначало страната се интересуваше основно от режима на Асад, който смята за сериозен противник, и възприемаше джихадистите по-скоро като инструмент срещу кюрдите, посочва публицистът. Наред с това, ислямистко-националистическата Партия на справедливостта и развитието е убедена, че всички проблеми в Близкия изток са създадени от съзаклятнически западни сили, и че няма ислямска сила, колкото и крайна да е тя, която да застрашава Турция.

 

Част от турското население обаче храни симпатии към ИД. Анкета от август 2014 г. на Института за проучване на общественото мнение МетроПол показва, че над 11 на сто от турците не смятат ИД за терористична организация. "Много сунитски шовинисти в Турция смятат за еретици шиитите, избивани от бойци на ИД", написа турският публицист Барак Бекдил в списание Middle East Quarterly.

 

Това е фонът, на който беше извършен последният атентат в Истанбул. Колко турци са се присъединили към ИД, не е известно. Но броят им трябва да е достатъчно голям, така че и занапред да се очакват нови атентати.

Станете почитател на Класа