Русия и Китай "изпращат сигнали" към САЩ и Япония в Североизточна Азия

  • Евентуалното създаване на руска военна база на Курилските острови, следва да се разглежда като "въпрос на политическо решение", пише в статия за "Asian Times" бившият индийски дипломат и политолог Мелкулангара Бхадракумар.
    "Русия следи отблизо японското разгръщане в Източнокитайско море. Токио планира да позиционира линия на анти-корабни и зенитни батерии на 200 острови, простиращи се на 1400 км между Япония и Тайван и ще увеличи броя на военнослужещите на островите в Източнокитайско море до почти 10 000 през следващите пет години. В историческия контекст на милитаризма, национализма и реваншистките тенденции в Япония, Москва няма да си позволи да застраши интересите на отбраната на Русия в Далечния изток.“

    Въпреки това, продължава той, основен фактор за Русия е напрежението в отношенията със САЩ. САЩ и Япония скрепиха своята взаимна защита с договор, който задължава двете страни да се вдигнат на оръжие, за да се подкрепят взаимно в конфликт. САЩ са започнали разполагането на система за противоракетна отбрана в Япония и могат да направят това в Южна Корея.

    "Русия и Китай имат обща позиция по внедряване на системи за противоракетна отбрана", пише бившият дипломат, позовавайки се на изявления на министъра на външните работи на Китай Уан И, по време на съвместна пресконференция със Сергей Лавров. Той заяви „разполагането на система за противоракетна отбрана в Южна Корея може да доведе до преки щети на стратегическите интереси на сигурността на Китай и Русия." Ето защо, възможното създаване на руска база на Курилите "работи косвено като умножител на силата за Китай."

    Накратко, според анализатора, Русия и Китай "потвърждават тяхната воля" в региона, докато Япония "е между чука и наковалнята." Но също така, "Русия и Китай изпращат сигнали към САЩ, че техните действия ще имат сериозни последствия в Североизточна Азия", заключава авторът.

Станете почитател на Класа