До Лесбос и назад

Гърция започва да връща бежанци обратно в Турция по силата на споразумението между ЕС и Анкара. За три дни от Лесбос обратно в Турция ще бъдат върнати общо 750 нелегални бежанци. Ще помагат от агенцията Фронтекс.

Атинската осведомителна агенция съобщава, че от понеделник Гърция трябва да започне да връща в Турция нелегално влезлите на нейна територия след 20 март бежанци, които досега не са подали молба за предоставяне на убежище. Те ще бъдат прехвърлени от остров Лесбос до отсрещното турско пристанище Дикили.


Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс трябва да осъществи операцията и да я контролира.

Реадмисията - задача за Фронтекс

Позовавайки се на плановете за реадмисия, агенцията пише, че Европейската агенция за граничен контрол е наел два чартърни кораба от гръцките компании, които ще плават под турски флаг.

Единият от корабите е катамаранът "Nazli Zale", който от понеделник до сряда ще прави по два курса между остров Лесбос и Дикили. Катамаранът ще превозва по 100 бежанци, които ще бъдат придружавани от 100 гранични полицаи от Фронтекс. Другият по-малък кораб "Лесбос" ще превозва дневно по 50 бежанци до Дикили. С екстрадираните също ще пътуват придружители от Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс, както и преводачи.

 

Бежанците от лагера Мория на остров Лесбос имат основание да бъдат недоволни

През първите три дни - до сряда - от Лесбос обратно в Турция трябва да бъдат върнати общо 750 души. Прехвърлянето им ще започне в 10 часа сутринта в понеделник. Дойче веле разполага с информация, че Фронтекс ще участва и в прехвърлянето на бежанци от затворения бежански лагер Мория до пристанището на Митилини.

Първите служители на Фронтекс се очаква още днес (събота, 02 април) да пристигнат на остров Лесбос.

Станете почитател на Класа