ДНК от мумии потвърждава разрушителното въздействие на европейско завоюване на Америка

  • Международен екип от учени е провел генетично изследване, за да се опита да изясни истинското въздействие на пристигането на европейските завоеватели в Америка, съобщава El Pais. Техните резултати са публикувани в списание Science Advances.
    Изследването изучава образци на митохондриалната ДНК (която преминава от майката в детето), взети от 92 скелети в Чили, Боливия и Перу преди Колумб и след това ги сравнява с генетичния материал на настоящото население на тези народи.

    Проучването показва, че пристигането на конквистадорите имало огромно влияние върху местното население: от 84 генетични приемствености, намерени в скелетите и анализирани от учените, нито една не е останала в настоящото коренно население.

    Откритието подкрепя теорията, че значителна част от коренното население на континента изчезва поради различни фактори, свързани с покоряването, като геноцида и болестите донесени от Европа.

    Въпреки това, според авторите на изследването, е необходима по-изчерпателна информация от проучване на ядрената ДНК, която ще предоставя информация за линията и на майката и на бащата.

Станете почитател на Класа