Край на ада: 1500 души, освободени от подземен затвор на ИД в Ирак

Около 1500 души са били освободени от подземен затвор на Ислямска държава в град Хит, разположен на река Ефрат северозападно от иракския град Рамади. Според АФП полковник от полицията е казал, че това станало възможно след офанзива на войските от Ирак, които изтласкали екстремистите от част на града.

Властите в окръг Ал Анбар, към който принадлежи Хит, потвърдиха освобождаването и информираха, че повечето от затворниците са били цивилни.

След като иракските войски превзеха Рамади, Хит и Фалуджа са двете най-населени места, които остават в ръцете на джихадистите в окръг Ал Анбар. Фалуджа в момента е под обсада и нейното население страда от недостиг на храна и лекарства, докато Хит е сцена на ожесточени боеве. Войските извършват офанзива срещу града от средата на март.

Успехите на иракските войски в Ал Анбар съвпадат с голямата офанзива, започната от сирийската армия в сирийския окръг Хомс. Неговата цел е да изтръгне от Ислямска държава град Ал Карятайн, който падна в ръцете на терористи през август миналата година. Тежки боеве се извършва на три фронта край града.

Станете почитател на Класа