Неизвестни факти за полета на Гагарин

  • 1. Две резерви
    Не един, а двама са били възможни заместители Гагарин в космическия кораб. Първият и най-известен е бил пилотът на изтребител и космонавт Герман Титов.

    На 8ми Април 1961 Гагарин беше избрана като пилот на Восток-1, Титов остана като резерв в случай, че първият се провали. Четири месеца по-късно, на 6 август, 1961 г., Титов стана вторият човек в орбита около Земята в космически кораб Восток-2, както и най-младият човек летял в космоса. Той също така създава първия рекорд за продължителност на полета (един ден).

    2. Прощално писмо
    Два дни преди полета в космоса Юрий Гагарин е написал писмо за да се сбогува с жена си, Валентина, в случай на злополука. В писмото Гагарин споделя радостта си, че е избран за мисията: "Днес правителствената комисия реши да ме изпрати в космоса първи, не знаеш, скъпа Валюша, колко съм щастлив, искам вие също да сте щастливи с мен. Мога ли да мечтая за нещо по-голямо? Това е история, това е една нова ера! ".

    3. Автоматичен режим
    Екипът, подготвил пътуването се страхувал за психичното състояние на Гагарин, тъй като ще трябва да се изправи пред непозната ситуация. Ето защо, ръчната навигация на кораба е била блокирана. Въпреки това, преди да потегли, Гагарин получил плик с таен код за отключване на системата в случай на нужда.

    4. Три послания
    Първоначално преди старта са записани три съобщения с обръщения на първия космонавт към съветският народ. Първото - от Юрий Гагарин и две от резервните пилоти, Титов и Нелюбов.
    Трите версии на изявлението са поставени в три пакета и след това са били изпратени на радиото, телевизията и ТАСС, като се посочва, да се отвори един от пакетите само след специално обаждане от Кремъл.

  • 5. Катастрофа на път да се случи
    Преди полета на Восток-1 се получила извънредна ситуация: По време на теста за херметичност един сензор не дал очаквания сигнал. Проблемът застрашил цялата мисия.
    Главният дизайнер на Восток-1, Олег Ивановски, с неговата бригада, показали голямо умение, като за няколко минути, проверили, настроили сензора и повторно затворили люка. След това тестът бил успешен и изстрелването започнало в предвидения час.

6. " Аз горя, сбогом другари!"
По време на последната фаза на полета на Юрий Гагарин пусна една фраза, за която дълго време предпочитали да не пишат "Аз горя, сбогом другари!"
Факт е, че по това време никой не е имал ясна представа за това какво би било преминаването на космически кораб през плътните слоеве на атмосферата по време на спускане. Ето защо виждайки огъня, Гагарин, като всеки пилот, мислел, че корабът гори и че в рамките на няколко секунди ще умре, докато това в действителност е било триене на огнеупорната облицовка с атмосферата ,

На 12-ти април 1961 той завинаги промени историята на космическите изследвания, отбелязвайки, категоричния маркер „преди“ и „след“, за милиони хора става герой и жива легенда.

Станете почитател на Класа