Какво би могло да сложи край на Европейския съюз?

  • Икономистът от САЩ Нуриел Рубини предупреди, че ако Великобритания напусне ЕС, може да ускори вълната от движения за независимост в Европа и да проправи пътя за края на този съюз, съобщава Bloomberg.

    По този начин, ако британците гласуват да напуснат континенталната организация на референдума на 23 юни "ще бъде създадена голяма несигурност и е възможно това да е началото на края на ЕС“, каза Рубини.

    В допълнение, икономистът изтъква, че възможният "brexit" може да катализира други движения в цяла Европа, като шотландските сепаратисти, сегашните каталонски борби за независимост и евентуалното напускане на Гърция.

    Маршът на Обединеното кралство ще доведе до "тежък шок" и за британската икономика, която може да загуби около 145 000 милиона долара до 2020 г., заяви изследване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

    Докладът на тази бизнес група показва, че тези загуби ще възлизат на 5% от годишния БВП на страната и показва "ясно, че ще има истинска буря за стандарта на живот, заетостта и икономическия растеж в Обединеното кралство".

    В документа се посочва, че в случай, че се случи "brexit", страната може да загуби 950,000 работни места, които през 2020 г. безработицата ще нарасне с 2% или 3% повече, отколкото ако Великобритания да остане в блок.

Станете почитател на Класа