Решена е загадката на мистериозните спирали в пустинята Наска

  • Решена е загадката на мистериозните спирали в пустинята Наска
    В продължение на години археолозите са били объркани от спираловидните отвори, осеяли пейзажа на перуанската пустинята Наска,наричани „пукиос“. Но сега, с помощта на сателитни снимки, екип от италиански изследователи твърди, че най-накрая има решение загадката, съобщава Би Би Си.

    "Пукиос са всъщност част от сложна хидравлична система, изградена за извличане на вода от подземни водоносни хоризонти", казва водещият изследовател, Роса Лазаронара, от Института за методики за анализ на околната среда, в Италия. "Това, което ясно се вижда в момента е, че древната система е била много развита ".

    След като проучили сателитни снимки, Лазаронара и нейният екип анализирали спиралите, които са свързани с подземна мрежа от тунели. Според археолозите, всяка спирална дупка избутва въздуха надолу в каналите, като така задвижва водата по мрежата и я довежда до хората, които я използват за селското стопанство и за ежедневния живот.

    Дизайнът на система от този тип предполага, че древните жители на Наска, които са построили това, са имали широки познания на геологията на района. Ученият добави, че тези напоителни тунели биха могли да също бъдат свързани с мистериозните линии в Наска, гигантски геоглифи на животни, хора и форми, издълбани в пустинята.

Станете почитател на Класа