Военното сътрудничество между Пекин и Москва на ново ниво

  • Русия и Китай си сътрудничат в продължение на десетилетия и тази връзка може да доведе до създаването на военен съюз, пише в статия за " The National Interest", професор Лайл Голдщайн, сътрудник на Института за изследвания на Китай в Naval War College в Нюпорт (Роуд Айлънд, САЩ).

    Статията на Голдщайн разкрива, че в началото на 90-те години, ресурсите Пекин са помогнали за оцеляването на руските производители на оръжие в период на недостиг. В замяна на това Москва помогнала на Китай да направи голям скок в развитието на оръжията си.

    Съвместни военни маневри през 2014 г. и 2015 г. показват, че взаимодействието между Русия и Китай достига ново ниво. За да подсили своето твърдение, Голдщайн споменава мащабните военноморски учения на двете страни, проведени в Японско море през Август 2015. В тези учения, най-големите в историята на двете страни, са взели участие 23 кораба, две подводници, 15 самолета и осем хеликоптера, плюс хиляди морски пехотинци и парашутисти.

    В допълнение, Голдщайн посочва, че както китайските медии и така официалните органи на азиатски гигант винаги се изказват много позитивно за руските военноморски сили.

Станете почитател на Класа