Сериозна заплаха е надвиснала над човечеството

Устойчивостта на бактериите към антибиотици скоро ще стане "по-голяма заплаха за човечеството от рака ", ако не се предприемат глобални действия, предупреди британския министър на финансите Джордж Озбърн, по време на среща на Международния валутен фонд във Вашингтон, САЩ, съобщава вестник "Индипендънт".
Според него, най-новите данни показват, че годишно 10 милиона души по света може да умират до 2050 г. като резултат от липсата на ефективност на антибиотиците срещу общите инфекции. Цифрата надвишава сегашния годишен брой на жертвите от рак.

"Това е не само здравен, но и икономически проблем. Цената за нищоправенето, от гледна точка на загиналите и на загубените пари, е твърде висока и светът трябва бързо да се обедини, за да се приеме общ подход", каза Озбърн в речта си.

Според данните, представени от британския министър, антимикробната резистентност може до 2050 да намали световния БВП с 3,5%, което се равнява на около 100 милиарда долара. Той призова правителствата да променят коренно стимулите за фармацевтичната промишленост и да създадат нови системи за финансиране по целия свят, за да се подкрепи развитието на нови антибиотици и осигуряването на достъп на развиващите се страни до тях.

Станете почитател на Класа