Американският долар и новия световен ред

Една от основните корелации в инвестиционния свят, дали доларът се покачва и дали цените на суровините падат - вече не работи, признават експерти на пазарите на ценни книжа. "Това, което виждаме, е по-ниска оценка на щатските долари и следователно по-голямо внимание към използването на други валути, за покупка на стоки", каза икономистът Денис Гартман пред CNBC.

Корелацията, обясни той, идва от факта, че повечето от суровините се оценяват в долари. Когато доларът расте, той избутва надолу цените на всички стоки, защото повече стоки се купуват за един долар. И обратно, когато доларът отслабва, по-малко стоки могат да бъдат закупени за един долар, което повишава стойността на суровината. Според Гартман, страните променят своя механизъм на ценообразуване, за да намалят зависимостта си от щатския долар. Инвеститорите купуват стоки с валутата, която те искат и така отрязват посредника.

По този начин, определяне на цените на петрола в Азия се среща все по-често в юани. Цените на зърното в Европа са посочени в евро. В Азия, експертът очаква да види повече случаи на оценка на неблагородните метали в йени. Валути като еврото и йената са поскъпнали с между 5 и 9%, съответно, спрямо долара от началото на годината.

"Всичко започна преди всичко заради загубата на доверие в САЩ," обобщи той. "Ние сме по-малко силни, отколкото преди и продължаваме да отслабваме."

Станете почитател на Класа