САЩ не са наясно срещу каква заплаха е противоракетния щит в Европа

  • Два от стълбовете на изпълнителната власт на САЩ - Пентагонът и Държавният департамент, по много различен начин оправдават наличието на своята система за противоракетна отбрана в Европа.
    Първото твърдение набляга върху промяната и разширяването на системата за противоракетна отбрана в Европа, защото разработването на нови руски крилати ракети заплашвало сигурността на САЩ и техните съюзници. Според Пентагона, тази стратегия служи „за да се противопоставя на заплахата, идваща от Москва."
    Държавния департамент пък увери Москва, че противоракетният щит не е насочен срещу Русия. По-конкретно, говорителят на Държавния департамент на САЩ, Джон Кърби, каза в отговор на журналистически въпрос, че ракетният щит е "отбранителна система и не е насочена срещу Русия", свидетелство, което противоречи на посочените по-горе твърдения на Пентагона.
    "Що се отнася до програми и инициативи, които Пентагонът изказа по време на изслушване в Сената, трябва да се свържете с тях", каза лаконично Джон Кърби, без да изясни защо двете държавни ведомства са с различни възгледи, когато трябва да представляват официалната позиция на Вашингтон.
    Вашингтон е прекарал много години развитие на системата за противоракетна отбрана на европейска земя. За Русия, този въпрос винаги е бил важен и деликатен, защото от гледна точка на Москва, американският противоракетен щит нарушава стратегическия паритет между двете страни.

Станете почитател на Класа