Първата в света женска единица за специални операции

  • Норвегия е образувала единица за специална операции, първата изцяло женска в света, с цел подобряване на военната ефективност на страната при международни операции, съобщава портал "Foreign Affairs".

    "В Афганистан едно от най-големите ни предизвикателства бе, че ние трябваше да влизаме в домовете, без да можем да говорим с жените. Това беше една от причините за създаването на единицата Jegertroppen или "Ловкините", казва офицерът от силите за специални операции на Норвегия, Оле Видар Крогсетер.
  • "В градската война, трябва да има възможност да си взаимодействаме със жените. Включването на жени-войници беше оперативна необходимост", уточни той.
  • Програмата за обучение за жени войници, междувременно, е изключително трудна. Според командването на норвежките сили за специални операции, само 88 от 317 кандидатки са издържали изпита за приемане и само 13 студентки са стигнали до края на курса. Те са обучени по парашутизъм, боравене с оръжия, оцеляване и патрулни умения. Жените завършват същото обучение като мъжете, имат дълги пътувания през снега, дни на ограничени доставки на храни, както и операции с малък или никакъв сън. Единствената разлика е, че те са длъжни да носят по-малко тегло по време на мисии - 27 килограма, вместо 40.

Станете почитател на Класа