Нито долар, нито евро: новата най-добра валута в света

Националната валута на Замбия - квача, се е превърнала от третата по най-лоши резултати, в най-добрата за тази година, побеждавайки всички други валути и дори надминавайки злато, сребро и други благородни метали, съобщава Bloomberg.

През първите три и половина месеца на тази година квача се е повишила с 19,9% спрямо щатския долар и затвори в петък на 9,175 единици на обмения пазар, надминавайки увеличението с 16,3% на златото.

Възходът на африканската валута съответства на възстановяването на цените на медта, основният износ на Замбия, втори по големина производител на този метал в Африка. Миналата година квача се срина с 42% в резултат на тежка енергийна криза, спад в цените на медта и все по-голям бюджетен дефицит.

Междувременно, американската валута е все по-малко уважавана в света и поради това се ревизират законите, регулиращи поведението на инвеститорите на фондовия пазар в продължение на десетилетия.

Един от основните корелации на инвестиционния свят - ако доларът се покачва, цените на суровините спадат- вече не работи, признава експерт по международни пазари. "Това, което виждаме, е по-ниска оценка на щатския долар и следователно по-голямо използване на други валути за покупка на стоки", казват икономистите.

Станете почитател на Класа