Съвременният живот би бил невъзможен без числото нула

  • Можете ли да си представите живота без числото нула? Ние често приемаме за даденост нещата, които използваме всеки ден, но без цифрата нула нямаше да знаем колко струват нещата, колко бързо караме или каква e температурата в стаята.

    Това е много важна цифра, която не винаги е била цифра. Нейната завладяваща история от над 1500 години е разказана от математичката Хана Фрай от Кралския институт във Великобритания.

    "Нулата има две важни функции. Първо се използва като маркер на позиция, без който няма да знаем, че 1000 е по-голямо от 100 и по-голямо от 10 и от 1. Второ - нейната роля е среда между положителното и отрицателното ", заяви Фрай.

    "Когато вавилонците, древните гърци и маите развили своите цифрови системи, всяка от тези цивилизации използвала някакъв вид маркер за позиция. Но едва индийците в своя собствена система са определили нулата правилно" добавя докторът на науките.

    Според нея, математиката на Индия е узряла и намерила пътя си към Китай, който влияе на ислямските и арабски култури, в които нулата е играла решителна роля за търговията. Но тази цифра е срещнала съпротива в Европа, където хинду-арабската система била отхвърлена от системата за номериране, установена от Римската империя. Така чак до тринадесети век, когато нулата е била използвана за първи път на Стария континент.

    През следващите 400 години, когато матемаетиката се развивала от първоначалните практически приложения към все по-абстрактни функции, нулата станала крайъгълен камък на изчислението. "В днешно време, когато двоичната система е в основата на съвременното компютърно програмиране, нулата отново влезе в светлината на прожекторите, за да докаже истинската си стойност", продължи Фрай.

Станете почитател на Класа