Загадъчното метро на Северна Корея

  • Достъпът до метрото в Пхенян беше забранен за чуждестранни посетители, което го превърна в една от най-загадъчните транспортни системи в света. След падане на забраната, един от първите туристи, открили и описали красотата му, разказва в портал Nutsshell „Всяка метростанция представя уникална тема в стила на ултра-национализъм и революционните цели на Северна Корея. Това е красив музей, който е бил скрит от любопитни очи за дълго време“.

    Метрото на Пхенян е най-дълбокото метро в света, около 110 метра, което в случай на спешна нужда може да послужи също като ядрен бункер. Поради дълбочината, отнема най-малко четири минути, за да достигнете до платформите. В горната и долната част на ескалаторите, коридорите са защитени от дебели стоманени врати за сигурност. В допълнение, в метрото от стари говорители звучат революционни химни.

    До 2010 г. станция Пухунг от линия Чхолима, е една от двете, до които са били допускани чуждестранни посетители, но непременно с водачи. Втората станция, Йонгуанг, е следващата по линията. И двете станции се считат за най-луксозните.

    Портрети на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир има във всеки един от вагоните. Според впечатленията на автора, пътуващите не говорят и не контактуват помежду си, а процесът на качване и слизане става по културен и организиран начин.

Станете почитател на Класа