Саудитска Арабия "уби" преговорите за петрола в Доха

  • Решението за ограничаване на производството на петрол на срещата с в Доха, от самото начало не изглеждаше прекалено очевидно, но бе трудно да си представим, че ОПЕК отново ще подкопае доверието в себе си, казва Ник Кънингам, в публикацията в Oilprice.com.

    В последния момент Саудитска Арабия отказа съгласие, без участието на Иран. По-рано Техеран, който наскоро бе освободен от санкциите, беше предупредил, че няма да подпише споразумението. "Ако Саудитска Арабия няма да приеме споразумение без Иран, защо тогава прие заседанието?" пита репортерът.

    Възможно обяснения е това на Bloomberg: " Блокирането от Саудитска Арабия на споразумението показва до каква степен политиката за петрола се влияе от геополитическия конфликт с Иран.“

    Друга причина може да се дължи на разногласия между саудитците. Вторият престолонаследник на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, възразява срещу замразяването на производството на петрол, без подписа на Иран, докато Министърът на петрола Али ал-Наими, заяви, че Рияд е готов да подпише споразумението, въпреки политическите изявления на принц Салман.

Станете почитател на Класа