Колко невинни избиват американските дрони?

Войната с дрони в Афганистан и Пакистан продължава с неотслабваща сила. И докато според очевидци жертвите са предимно цивилни, официалните власти твърдят, че убитите са терористи. Както в случая с едно 4-годишно дете.

 

 

 

В Гомал, в източно-афганистанската провинция Пактика, преди няколко дни се проведе протест срещу американските нападения с дрони. „Искаме справедливост!", скандираха участниците в демонстрацията. Броени дни преди това жертва на американски атаки с дрони в Пактика станаха най-малко 17 души, както съобщи и „Ню Йорк Таймс". Очевидци свидетелстват, че на едно и също място е имало три последователни нападения. И докато местните хора разказват, че всички жертви са цивилни граждани, афганистанските полиция и армия твърдят, че при атаките са били убити само радикални бойци. За ликвидирани "терористи" говори и американската армия.

 

Над 3 000 жертви

 

Организацията на разследващите журналисти TBIJ, която задълбочено проучва войната с дрони, твърди, че Афганистан е най-силно бомбардираната с дрони страна в света. По данни на организацията, между 2001 и 2013 година там е имало най-малко 1 670 подобни нападения.

 

Точни данни има само за броя на атаките. Но никой не знае колко хора са били убити от „ангелите на смъртта", както наричат дроните в Афганистан и Пакистан. Проучванията на TBIJ сочат, че над 80% от идентифицираните жертви на дрони в Пакистан са били цивилни граждани. Едва 4% от тях са принадлежали към структури, близки до Ал Кайда. Предполага се, че от 2004 година насам дроните са убили над 3 000 души само в Пакистан.

 

Четиригодишен "талибан"

 

По всяка вероятност много от цивилните граждани, които стават жертва на атаките с дрони, впоследствие биват обявявани за „радикални бойци" или „терористи". Както се случи например в източната провинция Кунар: през април 2013 четиригодишният Амир и неговият 25-годишен чичо Абдул са убити заедно с други 13 души при нападение с дрон. Двамата се връщали в селото си след посещение в болницата в близкия град Азадабад. Бащата на четиригодишния Амир ги очаквал вкъщи, където го застигнала ужасяващата новина. „Бях просто обезумял, пред очите си постоянно виждах сина ми и брат ми", разказва мъжът. След като поискал от местните военни сведения за станалото, те му обяснили, че и двамата са смятани за войнстващи талибани. "Докато не докажете обратното, това е истината", му казали още. „Абсурдно и отвратително е да се разправя, че синът ми - едно четиригодишно дете, е талибан", казва отчаяният баща.

 

 

Разруха и смърт: след атака с дрон в Пакистан

 

"Трудно е да се установи дали подобни случаи се дължат на съзнателна дезинформация или на погрешни преценки", посочва в тази връзка Джак Сърл от TBIJ, който от години следи войната с дрони в Афганистан. "Често се казва, че информациите идват от афганистанските тайни служби NDS, които пък ги получавали от американците. Но тъй като това изглежда не важи за всички случаи, е много трудно да се разкрие истината", казва още Сърл. Освен това много от местата, атакувани с дрони, се намират в региони, които са обявени за смъртоносни зони, поради което там почти не стъпват журналисти или правозащитници. Това допълнително усложнява достъпа до достоверна информация, казва афганистанският политолог Уахид Моздах.

 

Кой казва истината?

 

През последните седмици и месеци се множат информациите за нападения с дрони в Афганистан. Само за един ден - на 15 април - в провинция Нангархар са били убити най-малко 46 души. И в този случай в официалните информации се твърди, че убитите са били радикални бойци. Но не може да се провери дали това наистина е така.

 

Бащата на четиригодишния Амир е убеден, че знае истината - той твърдо вярва, че детето му е една от многото невинни жертви. Каквото и да казват властите у дома и във Вашингтон.

Станете почитател на Класа