Обама не изпълни обещанието да признае арменския геноцид

В последната година от мандата си, президентът на САЩ Барак Обама се върна към предизборното си обещание за геноцида над арменците от турците през 1915 г. В изявлението си за отбелязване на арменския Ден на възпоменанието, Обама назова събитията "първото масово зверство в историята на ХХ век", но не го нарече геноцид.

Във всяка година, прекарана в офиса, лидерите на арменската диаспора в САЩ напразно искаха Обама да признае геноцида, нещо което обеща да направи, като кандидат на президентските избори през 2008 г., предаде АП. Натискът от Турция, съюзник на Вашингтон в Близкия изток, която се противопоставя на признаването на тези престъпления като геноцид, е от ключово значение, за да се определи позицията на Вашингтон.

"Това е вето от страна на турското правителство върху политиката на САЩ за геноцида на арменците", обяви Арам Хампарян, председател Националния арменски комитет на САЩ. Нежеланието на Вашингтон да дразни Турция е допълнително подчертано във войната на Ислямска държава в Близкия изток и бежанската криза.

Според различни оценки, между стотици хиляди и 1,5 милиона арменци са загубили живота си в резултат на действията на Османската турска империя, включващи насилствено депортиране, изтребление и масова миграция.

Станете почитател на Класа