Чомски: "Никога не е имало нещо толкова опасно за света като сегашната Републиканска партия"

"Днес Републиканската партия може да се счита за кандидат за титлата на най-опасната организация в историята на човечеството", казва философът Ноам Чомски в интервю.

Според Чомски, позицията на републиканците по въпроса за климатичните промени и ядрените оръжия е достатъчна, за да се достигне до това заключение. „ Двете партии в САЩ се придвижиха надясно до точката, в която демократите заемат позициите, които бяха преди на републиканците, а републиканците са просто извън спектъра“ казва той.

„Въпреки че военните разходи на САЩ и представляват повече от половината от бюджета, гласуван от Конгреса, повикът на републиканците е за още по-голяма милитаризация. Автентичната политика на Републиканците е да дават още по-голяма власт на мощните и богатите корпорации“, казва Чомски.

Според него, това обяснява защо политици като Доналд Тръмп изглежда, че имат подкрепата на тези сектори, които вместо от "реални политики" са загрижени за въпроси като "социален консерватизъм, т.е . абортите, расизма, национализма и т.н.". Ако преди РП можеше да ограничи политиците в този стил и да ги замени с по-малко "луди" кандидати като Мит Ромни, тази година не е била в състояние да го направи.

"Ние трябва да го кажем: буквално никога не е съществувало нещо толкова опасно за видовете като сегашната Републиканската партия," заключава философът.

Станете почитател на Класа