Сенатът на САЩ одобри законопроект, позволяващ да се съди Саудитска Арабия за 11.09

Сенатът на САЩ единодушно одобри законопроект, който ще изложи Саудитска Арабия на правни рискове заради евентуално участие в атаките на 11 септември, 2001 г., съобщава The New York Times.

Законопроектът, наречен "Правосъдие срещу спонсори на терористични актове" позволява на американците да съдят национални държави за терористичните атаки в САЩ. Този стандарт ще улесни семействата на жертвите на 11.09 да съдят правителството на Саудитска Арабия за евентуалната му отговорност в събитията.

Следващата стъпка ще бъде документът да мине в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, която има своя собствена версия на предложението.
The New York Times отбелязва, че с това одобрение, Конгреса на САЩ предприема още една стъпка на противопоставяне с Белия дом, който не приема законодателството и заплаши да наложи вето.

Съпротива има и в долната камара на Конгреса. Председателят на Камарата на представителите, Пол Райън, каза, че трябва да се "прегледа съдържанието му, за да сме сигурни, че не правим грешки спрямо нашите съюзници."

Тази маневра на Сената на САЩ е още един знак за ескалацията на напрежението в отношенията между САЩ и Рияд. Правителството на Саудитска Арабия разкритикува това законодателство и предупреждава американските власти, че ако одобрят законопроекта, може да започне да продава американските дългови активи, които притежава в страната си за около 750 000 милиона долара.

Станете почитател на Класа