Тъжната реалност на важните новини във Facebook

  • Британският вестник "Гардиън" е достигнал до документи, доказващи ролята на една малка група от издатели, които избират "тенденциите", т.е. важните според тях новини, които се показват на милионите потребители на социалната мрежа Facebook.

    Най-голямата социална мрежа в света, която за милиони хора се превърна в основен и дори уникален източник на новини, постоянно променя алгоритъма за показване на информация на потребителите. Преди няколко години Facebook обяви, че този алгоритъм е чисто механичен и се основава на фактори като вкус на потребителя, местоположение и т.н., но после отхвърли тази практика през 2014 г. След това се оказа, че алгоритъмът "предпочита" някои новини пред други. По-конкретно, най-подходящата новини от Facebook се появяват в така наречения блок "Тенденции", който социалната мрежа показва на потребителите си на английски език. Всъщност тук малки групи от редактори, понякога само 12 души, избират най-добрите истории.

    Вестникът "The Guardian" е успял да се докопа до "Ръководството", което социалната мрежа подготвя за тези издатели. Например в  САЩ, за да бъде една новина от национално значение трябва да бъде обхванати от най-малко в пет от десетте най-големи медии.
  • Въпреки това, макар и да признават, че понякога "пускат" по свое усмотрение тенденциите, служителите на Facebook, които участват в тази дейност, са заявили пред The Guardian, че са безпристрастни.

Станете почитател на Класа