Напред с Христос и Путин!

Култът към победата и подвига, култът към държавата и нейната армия – това е основната част от новата "религия" на Русия. Нейната цел е да сплоти населението около властта. А ключовата роля се пада на президента Путин.

 

 

 


В условията на конфронтация със Запада руските власти се нуждаят от нови идеологически инструменти за сплотяване на обществото. Пред лицето на външната заплаха навремето Сталин се обърна към държавната пропаганда на патриотизма. Сега и Путин говори за патриотизма като за нова национална идея, тъй като руската православна църква, която е основен идеологически партньор на държавата, няма достатъчно влияние в обществото.
Много руснаци, наричащи себе си православни християни, всъщност са атеисти. Те не участват активно в църковния живот и много рядко посещават богослужения. Надеждите за засилване на влиянието на църквата с идването на новия патриарх Кирил така и не се оправдаха: днес едва 4% от анкетираните го окачествяват като "обществен деятел, комуто имат най-голямо доверие".


"Ненавиждай врага си!"


Затова и властите създадоха квазирелигиозен хибрид между официалното православие и новите граждански и патриотични култове. На първо място е култът към победата, който включва в себе си и преклонението пред воювалите предци. Следват култът към връщането на Крим, към националния лидер, извършил този "подвиг", към руската държава, към нейната "непобедима" армия и т.н. и т.н.


Комунистите искаха да приобщят цялото човечество към своята "вяра". Новата гражданска религия, създадена при Путин, е национално ограничена. Тя не предвижда възможността за превръщането на враждебните чуждестранни "козли" в правоверни "овчици". В рамките на актуалната световна ситуация, евентуална конфронтация с "враговете" може да завърши само с фатално поражение на една от двете страни, както се случи в канонизираната 1945 година.
Всичко това, разбира се, е далеч от християнския принцип "обичай врага си". Новата руска гражданска религия изпраща друго послание: "Ненавиждай врага си, победи го и после се гордей с победата!"


Можем да повторим?


Целта на новата "религия" е да сплоти населението около властта. При това не само гражданите на Русия, а и рускоезичната диаспора по цял свят, свързана генетически с паметта за войната. Новите обреди от рода на шествието на "Безсмъртния полк" помагат на участниците в тях да се идентифицират с предците си. Те ги карат и да се почувстват единни в борбата със сегашните "противници" на Русия. Докато обаче по време на нацистката агресия над гражданите на Съветския съюз действително тегнеше голяма заплаха, то сега "врагът" в лицето на американци, европейци, турци и т.н. бе измислен от пропагандата.


Идейна основа на новата гражданска "религия" са шовинизмът и ксенофобията. В центъра ѝ е митът за вечното противостоене между Русия и Запада, който се опитва да ни отнеме природните ресурси, суверенитета, та дори и правилната сексуална ориентация. Главният враг в тази черно-бяла снимка на света са САЩ, наследили този статут от нацистка Германия. Неслучайно на 9 май по автомобилите в Москва можеха да се видят стикери с надпис "1941-1945. Можем да го повторим".


Новата гражданска "вяра" освещава всякакъв вид агресивни действия на държавата. Анексията на Крим например беше обявена за възвръщането на Русия на нейна "сакрална" територия. Дори стана модерно да се говори за "сакралното" значение на участието на руските войски в сирийската война.

 

Подобни военни култове винаги са се използвали за морална подготовка на населението за война. За това вече открито говорят и ентусиастите на новата гражданска религия. Така например писателят-патриот Владимир Карпец пише, че 9-ти май е празник на победата на Русия в "минало и бъдеще време над обединена Европа".

Духовният водач Путин


Един от най-важните обреди от последните години е шествието на "Безсмъртния полк", което прилича на православна църковна процесия. Само дето вместо икони с изображения на светци, хората носят увеличени снимки на "дедите си". А това пък е израз на култа на преклонение пред предците в други вярвания, смятан от християните за езически. В този смисъл шествието е ритуал, който е християнски по форма и езически по съдържание - както и цялата нова хибридна гражданска религия.


На 9-ти май начело на "църковната процесия" вместо свещеника с иконата вървеше Путин-син с портрета на Путин-баща. И това за пореден път демонстрира, че не патриарх Кирил, а Путин изпълнява функцията на най-висш духовен авторитет. Ставайки неформален лидер на новото квазирелигиозно движение, президентът на Руската федерация обедини в свое лице висшата светска и духовна власт в страната.

Станете почитател на Класа