Руско "приложение" ви намира в интернет, само по една снимка

  • Времената, когато само компетентните органи биха могли да идентифицират лица по техните снимки, са към своя край. Услугата за разпознаване Find Face, пусната от руската компания N-Tech.Lab през февруари, предлага тази възможност на всеки потребител.

    Замислена като приложение за намиране на нови приятели чрез социалната мрежа Вконтакте, услугата е нараснала по популярност в Русия и е обработила около 3 милиона търсения, изтеглена е от около 500 000 потребители, както разкриват неговите създатели, Артьом Кухаренко и Александър Кабаков, в интервю за The Guardian.

    Потребителите на приложението може да качат снимка на лицето, което ги интересува, когото са видели на улицата или в градския транспорт и да го намерят в социалната мрежа с точност от 70%.

    "Ако видите някой, който ви харесва, можете да направите снимка, да го идентифицирате и след това да изпрати искане за приятелство", каза Кабаков, като добави, че няма нужда да се прибягва до незаконни методи.

    Алгоритъмът може да обработва бързо до 1000 милиона фотографии, което означава стотици милиарди сравнения. Технологията вече е помогнала на руската полиция, която контактувала с Кухаренко и Кабаков и разкри, че благодарение на приложението са били решени случаи, прекарали години без никакъв напредък.

    В бъдеще компанията планира да разшири услугата за потребителите на още социални мрежи като Instagram, Badoo и други.

Станете почитател на Класа