"Икономическото оцеляване на САЩ зависи от Китай"

Китайците са инвестирали близо 110 000 милиона долара в сектора на недвижимите имоти в САЩ през последните пет години, повече от гражданите на всяка друга страна, с изключение на Канада, според проучване на организацията с нестопанска цел Asia Society и консултантската фирма RosenConsulting Group.

От тази сума 93 000 млн са инвестирани в жилищния сектор и 17,000 милиона долара в бизнес имоти. Тези цифри не включват покупките направени през компании, които не разкриват самоличността на своите клиенти, като по този начин истинската цифра може да бъде доста по-висока.

Този факт удостоверява значението, което китайските инвестиции са имали върху възстановяването на жилищния пазар в САЩ след пропадането през 2008 г. За политическия коментатор на РИА Новости, Дмитрий Козирев, важното в тази тенденция е, че докато САЩ също така инвестират в недвижимо и движимо имущество в Китай, миналата година китайските придобивания в Северна Америка "са надминали американските за първи път"."Добре известно е, че хазната на САЩ е задълъжняла до ушите на Китай, акумулирайки американски държавни облигации."

Един по-малко познат аспект е, че Китай води също и по притежание на американски ипотечни облигации; по-специално тези, които издават вече полу-публични компании, като Fannie Mae и Freddie Mac Тези фирми дължат 208.000 милиона долара и тези задължения са подкрепени от имоти . Ето защо, ако се окаже, че една компания не е в състояние да плати, азиатците ще получат недвижими имоти.

С една дума, в днешно време икономическото оцеляване на САЩ "частично зависи от Китай" - страна, която "е завършила спасяването на американската икономика от кризата и помага да се предотврати нейното повторение", казва Дмитрий Козирев, който заключава, че ние наблюдаваме нарастващата взаимозависимост на първите две световни сили, нещо, което е базата на геополитическа стратегия на Китай и трябва да предразполага американците към внимание.

Станете почитател на Класа